El Gran Partido: Spansk fotboll när den är som bäst

I Spanien har fotboll länge varit politisk. under Francos diktatur förföljdes de olika etniska minoriteterna, och deras språk var förbjudna. Att då ett lag som till exempel Barcelona därmed blev en sammanhållande länk för Katalonien är inte så konstigt. Samtidigt så var regimen inte främmande för att direkt lägga sig i spelet; det hände att Barcelonas spelare inför matcher fick besök från representanter för Francos diktatur, som i all vänlighet påminde spelarna om att Franco kanske inte skulle bli så glad om Barcelona vann just den här matchen.

Men Spansk fotboll är inte bara politik. Spanska ligan är i dag en av världens bästa; många skulle hävda att det är den bästa. Och Spansk fotboll är mycket populär i Sverige. Hassan Alavis bok är en av de första Svenska böckerna om Spansk fotboll, och är därför ett välkommet tillägg i floran av fotbollsböcker. Den är mycket informativ, och tar upp många av de politiska aspekterna, samtidigt som den givetvis också behandlar själva spelet. Boken innehåller också flera spelarporträtt som ytterligare fördjupar bilden.

Att läsa om Spansk fotboll och dess historia får olika Svenska rivaliteter att framstå som rätt så futtiga. AIK och Djurgården kanske går tillbaka närapå hundra år, men även om känslorna ibland är starka, så är det ingenting mot vad som kan ske i Spanien. Allavis bok ger en fördjupad inblick i Spansk fotboll och fotbollskultur, som öppnar ögonen, och är intressant och spännande läsning. Rekommenderas varmt, för alla som är intresserade av fotboll.