Fotboll: en kärlekshistoria

Fotboll är lek och glädje. Det är något som är lätt att glömma ibland, när känslorna tar överhanden och favoritlaget är på väg att förlora. Men det är något Petter Karlsson och Lars Fahlén tagit fasta på i sin fotobok. Den försöker förmedla den glädje som själva spelandet av fotboll innebär, oavsett var och när det sker. Så då är frågan om den lyckas, eller faller platt? För finns det något värre än en bok som vill inspirera, men misslyckas?

I stort sett är boken en framgång. De över hundra fotona förmedlar alla de sidor som finns av fotboll, från det stora till det lilla. Att bläddra i boken är inspirerande, och gör att man börjar känna ett behov av att spela lite fotboll. Eller åtminstone gå och se en match live. Så nog kan man säga att boken är en framgång. Är man dessutom fotointresserad så är det ytterligare ett plus. Bilderna går tillbaka 60 år i tiden, och är därmed intressanta även av den anledningen. Såg det verkligen ut så på den tiden?

Sedan kan man förstås fråga sig om en fotobok är något som fotbollen verkligen behöver. Det är ju inte något man “läser” från pärm till pärm, utan mest sitter och ströbläddrar i, tills man hittar en bild som fångar en, då man läser den medföljande texten. Men i sin genre är detta definitivt en bra bok och, som sagt, är man ett fotointresserat fotbollsfan så kan man säkert få stor glädje av den.