Gå på djupet

Som ni vet eller har märkt så är de allra flest fotbollsböcker biografier, men det finns faktiskt en och annan roman där ute, även om de är få än så länge. 2010 kom en av de första fotbollsromanerna jag har läst – på svenska, skriven av en svensk författare. Den heter Gå på djupet och författaren som ligger bakom boken är Marcus Priftis, som till vardags sysslar med spoken word och är kemist.

Boken handlar om en ung kille som drömmer om att bli fotbollsproffs, spela utomlands, tjäna pengar på fotbollen. Han heter Emil och fotbollskarriären går sakta men säkert framåt, från mindre klubbar i Sverige till de större och hela vägen till England och en av de bästa ligorna i världen – Premier League. Men proffslivet är tufft, och inte alls någon dans på rosor. Hur hanterar Emil motgångarna i ett främmande land, samtidigt som man hanterar privatlivet?

Boken handlar inte bara om matcher, träningar och fotboll i allmänhet. Utan en hel del om livet utanför fotbollen, att växa upp och bli vuxen.

Boken måste ha krävt väldigt mycket research och för det mesta lyckas Marcus måla upp bilder som förklarar miljöer väldigt tydligt. Och med tanke på att detta var Marcus Priftis debutroman ska det bli minst sagt spännande att se om han kommer med någon uppföljare, eller en bok i samma stil. Då denna var mitt i prick så skulle jag absolut läsa boken, även om den inte handlade om fotboll. En riktigt bra roman som jag tror passar alla mellan 13 och 40 år, bara man gillar fotboll.