Jag är Zlatan Ibrahimovic

En bok som få kan ha undgått, när den släpptes var den fullständig köpstorm och boken blev som väntat en storsäljare. Zlatan är troligtvis Sveriges störste fotbollsspelare genom tiderna, jag är i alla fall säker på att han kommer att tituleras som det den dagen han väl lägger av och vi kan blicka tillbaka på allt stort han fått uträttat på fotbollsplanen. Som namnet på boken avslöjar så handlar den om vem Zlatan är, han berättar om sin bakgrund, uppväxt, vad som format honom till den han är idag. Till sin hjälp har han haft författaren David Lagercrantz.

Zlatan var den unge talangen som redan i ung ålder gjorde sig ett namn med sin speciella personlighet. I denna självbiografi får vi historier ur ungdomen och hela historien om hur Zlatan växte upp i stadsdelen Rosengård i Malmö, hur han som 13-åring värvades till stadens stolthet Malmö FF och senare slog sig in i A-laget. Men boken handlar om så mycket mer än bara Zlatan, kanske lika mycket får vi höra om personer i hans omgivning, som betytt mycket, eller betytt väldigt lite. Bland annat fick boken mycket uppmärksamhet då den handlar om relationen till den förre tränaren Pep Guardiola i Barcelona.

Författaren som har skrivit boken tillsammans med Zlatan är ingen mindre än David Lagercrantz, som tidigare skrivit biografier åt bland annat Göran Kropp och Håkan Lans. Lagercrantz gör det bra, språket i boken gör det lätt att föreställa sig att det är Zlatan som berättar historierna. Sveriges mest sålda fotbollsbok, och med all rätt. Alla borde läsa ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”.