När ljuset släcks av Magnus Hedman

Magnus Hedman är landslagsmålvakten som under flera år var en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare. Från Stockholmsklubben AIK till storklubbarna Coventry och Celtic på de brittiska öarna – vilket belönades med 58 A-landskamper i målburen. Efter karriären väntade jobb på bland annat TV4 som expertkommentator och andra jobb i TV-rutan. Men sedan började allting gå sakta men säkert utför, Magnus berättar i sin självbiografi om hur det är att gå från att ha allt – till att förlora allt.

Runt 2010-2011 började den gamle fotbollslegendaren Magnus Hedman synas på kvällspressens löpsedlar allt oftare. En till synes lugn och harmonisk familjefar verkade ha tappat allt, och det bekräftas i bokens inledning. Som tar fart på nyårsdagen 2011 – när Magnus vaknar upp på en soffa i en kompis lägenhet, i samma kläder som han hade på sig kvällen innan, bakfull. Återigen en stökig kväll, med tjafs på krogen, slagsmål och minnesluckor.

I boken berättar Magnus om sin uppväxt, allt från den målmedvetna träningen till födseln av hans barn, höjdpunkterna i hans liv. Men även de stunderna han nådde botten, genom att bli utpekad som knarkmissbrukare och dömd för brott mot sexköpslagen.

Detta är en av de mest ärliga självbiografier jag läst, i alla fall från en fotbollsspelare. Magnus berättar historien om hans liv på ett utförligt och spännande sätt. Även om den handlar mycket om livet efter fotbollen får man följa med på resan genom hela fotbollskarriären från Sverige till England. En läsvärd bok om en av de största svenska målvaktsstjärnorna.