Så funkar fotboll: Ola Andersson förklarar

Ola (av vissa kärleksfullt kallad Rit-Ola för sin ständiga användning av ritbordet i halvtid) Andersson har en gedigen bakgrund inom Svensk fotboll. han började sin bana som spelare, och har efter avslutad karriär varit både expertkommentator i TV och sportchef för AIK. Med andra ord ett utmärkt val för att skriva en bok som förklarar fotboll. Men det som fungerar i teorin fungerar ju inte alltid i praktiken. Så, är Ola Anderssons bok något att ha?

Huruvida boken fungerar beror lite på hur stort ens fotbollsintresse är. Boken kan ibland bli väldigt teoretisk, vilket i och för sig inte behöver vara en nackdel. Men om man huvudsakligen tycker om att titta på fotboll, så kan all diskussion om fotbollstaktik kännas som lite väl mycket. Det är definitivt korrekt och väl förklarat, men det kan bitvis kännas som om det blir lite väl mycket.

I TV-rutan fungerar Ola Anderssons förklaringar mycket bra, och man känner att man förstår vad som sker. Så funkar fotboll är samma sak, fast mer djupgående. Boken är ett måste får riktigt inbitna fotbollsfanatiker, som vill öka sin förståelse för spelet, och delar av den kommer att tilltala även mer ”normala” fans; till exempel när han går igenom Sveriges senaste VM-lag och liknande.

Om du är en av de som inte kan få nog av TV-kommentatorernas taktikbeskrivningar så är det här definitivt en bok för dig. Men tycker du att allt sådant kan kvitta lika, och du helt enkelt bara vill se 22 personer sparka en fotboll, så kan du nog hoppa över den, utan att gå miste om något.