Vem vinner i längden? : Hammarby IF, Malmö FF och svensk fotboll

Skillnaden i fotbollsfilosofi illustrerades på 1980-talet av Charlie Christensen. Arne Anka är på besök i Göteborg, och hamnar då i samspråk med två fotbollssupportrar. Dessa hävdar att IFK Göteborg symboliserar staden och den känsla som finns där. Arne protesterar, och säger att allt bara handlar om pengar, och att en fattig klubb som bajen således inte kan vinna i längden. En av Göteborgarna replikerar argt att Hammarbyfans är som GAIS:are; ett gäng kvasiproletära romantiker utan verklighetsförankring.

Peter Billings bok handlar om den motsättning, och illustrerar den med hjälp av just Hammarby, och Malmö FF. Hammarby står då givetvis för den amatöristiska sidan, den som nästan av princip motsätter sig professionalism och pengar. Malmö FF representerar motsatsen; de som tar fotboll på allvar som professionell verksamhet. Frågan vilken filosofi som vinner i längden är givetvis ett av temana i boken, men den handlar också om de olika myter som finns, och att likheterna mellan klubbarna faktiskt är större än många tror. Samtidigt så är det ju också ett faktum att Hammarby, trots allt, lyckats bättre än man kunde förvänta sig med tanke på deras inställning.

För den som är intresserad av fotboll på ett mer abstrakt plan, där inte själva spelet står i centrum, utan mer olika filosofier, är Billings bok mycket intressant. I mångt och mycket så fungerar också diskussionen på ett större plan, och skulle kunna tillämpas på samhället i stort. Alla de som brukar hävda att fotboll är en metafor som kan tillämpas på allt möjligt borde således ha stort utbyte av boken.